Tel.: 013 744 0210 | Ma - vr: 09.00 - 17.30, Zaterdag: 10:00-14:00

menu icon Menu

Wetenswaardigheden - België

Wetenswaardigheden - België

1. Aankomst en vertrek

Op uw huurovereenkomst staat aangegeven op welk tijdstip de accommodatie beschikbaar is en voor welk tijdstip u weer dient te vertrekken. De vermelde aankomst- en vertrektijden op de huurovereenkomst zijn altijd bindend. Indien niet anders aangegeven, dan is de vertrektijd van het vakantiehuis altijd 10:00 in de ochtend. De sleutel wordt doorgaans enkel overhandigd op vertoon van de originele huurovereenkomst.
De huiseigenaar verkrijgt graag onder alle omstandigheden informatie over uw verwachte aankomsttijd, ook wanneer deze binnen de genoemde aankomsttijden ligt. Gebruik hiervoor het formulier dat u vindt bij uw reisbescheiden. Houdt u er bij een vroegere aankomst rekening mee dat het vakantiehuis pas vanaf de op het huurcontract aangegeven tijd beschikbaar is. Een latere aankomst dan op het huurcontract staat aangegeven, is altijd op aanvraag en pas akkoord als dit wordt geaccepteerd door de huiseigenaar. Onder sommige omstandigheden wordt hiervoor door de huiseigenaar een vergoeding gevraagd. Doorgaans zorgt de huiseigenaar voor de sleuteloverdracht. Wij kunnen niet garanderen dat deze over kennis van vreemde talen beschikt. Wij vragen hiervoor uw begrip.

2. Grootte en inrichting van de huizen

De in de gids aangegeven m2 zijn de afmetingen van de buitenmuur. De binnenmaat kan tot 15% kleiner zijn. De meerderheid van de vakantiewoningen zijn privéhuizen, en om die reden naar de persoonlijke smaak en mogelijkheden van de eigenaar ingericht. Ieder huis beschikt over kussens en dekbedden voor het aantal toegestane personen. Bedlinnen, handdoeken, theedoeken, schoonmaakmiddelen, toiletpapier etc. zijn doorgaans niet aanwezig, tenzij anders vermeld in de beschrijving of op de huurovereenkomst. In sommige huizen kan de trap naar de eerste verdieping steil zijn en soms zonder leuningen, in sommige huizen dient u ook rekening te houden met een lagere plafondhoogte. Heeft u bij het huis de beschikking over tuinmeubilair, dan houdt dit in de regel in dat er een tafel en 4 stoelen aanwezig zijn. Ligstoelen, kussens en parasols behoren niet standaard tot deze uitrusting. Sommige accommodaties beschikken over tuinmeubilair van hoge kwaliteit; kijk hiervoor naar het aangegeven symbool bij de huisbeschrijving.

3. Renovatie

Indien er bij de beschrijving een renovatie staat aangegeven, dan betekent dit niet automatisch dat het gehele huis volledig is gerenoveerd. Het kan ook een aparte ruimte betreffen, zoals de keuken, de badkamer en/of de slaapkamer.

4. Slaapkamer

De slaapkamers in de vakantiehuizen zijn vaak klein. De bedden zijn ca. 70/85 cm breed en 180/190 cm lang. Een grand lit is een bed van ca. 130 cm breed en is geschikt voor 2 personen. Tweepersoonsbedden zijn ca. 140/180 cm breed. De meeste bedden beschikken over schuimrubber matrassen. De vermelde slaapplaatsen kunnen soms, zonder specifieke vermelding in de brochure, een uitklapbed of slaapbank zijn. In sommige gevallen ligt een matras op de grond, voorzien van een houten frame. De matrassen zijn vaak voorzien van een hoeslaken om het matras te beschermen. Daaroverheen dient nog wel een normaal hoeslaken aangebracht te worden. Een hems is een open slaapzolder met schuine wanden en matrassen op de grond. Een hems is niet echt geschikt voor volwassenen, maar wel erg populair bij grote kinderen. De toegang is vaak via een steile trap. Een annex is een aparte aanbouw of een bijgebouw dat meestal niet verwarmd kan worden. Sommige huizen hebben beperkte kastruimte in de slaapkamer en er zal doorgaans niet voor iedereen een aparte kast aanwezig zijn.

5. Badkamer/toilet

De badkamers en toiletruimtes zijn doorgaans niet groter dan noodzakelijk en kunnen niet worden vergeleken met normale badkamers. Wordt in de beschrijving een douche vermeldt, dan is dit niet per definitie een aparte douchecabine. Soms bestaat deze slechts uit een sproeier/handdouche en een grondafvoer / of douchegelegenheid in de badkuip. Het is mogelijk dat de douchekop aan de wastafel of badkuip aangesloten is. De warmtevoorziening wordt vaak verzorgd door een boiler (ca. 50 liter). Deze functioneert vaak met een automatisch energiebesparend programma en mag daarom niet worden uitgezet. De huizen zijn doorgaans aangesloten op een centraal afvoersysteem. Gooi daarom nooit luiers, watten, maandverband etc. in het toilet.

6. Accommodaties met whirlpool en/of zwembad

Bij boekingen tot 3 dagen voor vertrek, wordt het binnenzwembad voor aankomst op ca. 24-25°C voorverwarmd. Gebruik in het zwembad of de whirlpool nooit zeep of shampoo. Een buitenzwembad staat doorgaans vanaf ca. 15 juni tot 31 augustus tot uw beschikking, afhankelijk van de weersomstandigheden. Buiten deze periode kan het voorkomen dat er geen water in het zwembad zit. Houdt u er rekening mee dat buitenzwembaden doorgaans niet worden verwarmd; het water wordt verwarmd door de buitenlucht.

6.1 Tips voor huizen met een binnenzwembad:
- Houd ramen en deuren van de zwembadruimte gesloten
- Indien u het zwembad niet gebruikt, dek deze dan af met het bijbehorende afdekmateriaal
- Schakel de ontvochtiger nooit uit, dit kan leiden tot teveel luchtvochtigheid in de zwembadruimte
- Laat de vloerverwarming op een constante temperatuur staan
- Als u de ruimte niet gebruikt zet u de verwarming op ca. 5°C

Whirlpool Bij vakantiehuizen met een whirlpool zonder afvoer wordt deze voor aankomst met water gevuld. Weet u bij voorbaat al dat u de whirlpool niet gaat gebruiken, stel dan uw boekingskantoor hiervan op de hoogte, dit bespaart energie.

7. TV, schotelantenne en internet

Bij de vakantiehuizen welke voorzien zijn van een TV zonder satelliet / schotelantenne kan men enkel lokale zenders ontvangen. Wanneer een TV wel beschikt over een satelliet / schotelantenne, is deze vaak ingesteld op enkel lokale zenders ontvangen. De kwaliteit hiervan kan per locatie verschillen. Het eventueel aanpassen van de schotelantenne kan alleen in overleg met de huiseigenaar en tegen betaling. Wij maken u erop attent dat, zelfs wanneer er in de huisbeschrijving staat dat er meerdere TV’s aanwezig zijn, het kan voorkomen dat men niet tegelijkertijd verschillende zenders kan bekijken. Extra TV’s worden namelijk meestal aangesloten op hetzelfde kanaal of ze dienen enkel als beeldscherm voor een DVD-speler en/of spelcomputers. Wanneer er internet aanwezig is in het vakantiehuis, houd er dan rekening mee dat dit enkel om de aansluiting zelf gaat. Het gebruik hiervan dient u doorgaans ter plaatse te betalen.

8. Grondstuk / toegangsweg

Vakantiehuizen zijn vaak gelegen op natuurpercelen. De totaal weergegeven oppervlakte is daarom niet altijd volledig te gebruiken. Het kan hierbij gaan om ongerepte bosgebieden, heide-, zand- en duinlandschappen, hoog gras of andere wildgroei. Ook kan het zijn dat de eigenaar bloemperken heeft aangelegd, zodat u niet hele perceel kunt gebruiken. Houd er ook rekening mee dat bij nieuwbouw het perceel nog niet volledig met gras, struiken etc. is begroeid en dat de entree naar het vakantiehuis mogelijk nog niet volledig af is.
De oprit naar de accommodatie is vaak niet verhard en kan dikwijls niet door sportwagens of andere verlaagde voertuigen worden bereden. In sommige gebieden kunnen de wegen niet met de lokale standaarden vergeleken worden.
Als in de huisbeschrijving staat dat een perceel is omheind, dan houdt dit niet automatisch in dat het perceel volledig is afgesloten en dat huisdieren vrij en ongelijnd op het terrein rond kunnen lopen.
Voor Zuid-Europa en Polen: garages zijn voornamelijk geschikt voor kleine auto’s.

9. Vermelde afstanden

Alle afstanden die zijn aangegeven betreffen de geschatte afstand van het perceel tot de dichtstbijzijnde kust (zee, fjord, rivier of meer) en dienen uitsluitend ter oriëntering. Gaat u er niet automatisch vanuit dat dit de dichtstbijzijnde strand- of zwemmogelijkheid is.
De afstanden tot winkels betreffen de afstanden naar de dichtstbijzijnde supermarkt of kruidenier. Houdt u er rekening mee dat sommige winkels alleen in het hoogseizoen geopend zijn en dat de afstand in het laagseizoen beduidend langer kan zijn.
Dansommer kan voor eventuele sluitingen van winkels of restaurants niet aansprakelijk worden gesteld.

10. Waarborgsom

Tenzij anders aangegeven in de routebeschrijving of andere reispapieren, wordt bij aankomst een borg gevraagd. De hoogte hiervan is afhankelijk van het type en de grootte van uw geboekte accommodatie en staat in de reisbescheiden vermeld en dient doorgaans contant te worden voldaan. Terugbetaling van de borgsom gebeurt in de regel bij vertrek. Bij onze vakantieparken wordt de borgsom echter ca. drie weken na vertrek met aftrek van den verbruikskosten aan u teruggestort. Brengt u hiervoor uw internationale bankgegevens mee (IBAN en BIC+SWIFT codes).
Eventuele bijkomende kosten zullen met de borg verrekend worden. Bij vakantiehuizen voorzien van het paarse bliksemsymbool, zijn de verbruikskosten inclusief, met uitzondering van de verwarmingskosten. Bij vakantiehuizen met het rode symbool geldt dat verbruikskosten (m.u.v. verwarmingskosten) – alleen in de zomerperiode inclusief zijn. De verbruikskosten (indien niet inclusief) van stookolie, water, gas en elektriciteit worden verrekend met de borgsom. Ook eventuele schade en extra kosten voor eindreiniging worden met de borg verrekend. Indien de kosten hoger uitvallen dan de betaalde borgsom, dan maakt de verhuurder hiervan een rekening op. Als een vakantiehuis wordt verhuurd aan een jeugdgroep kan de gebruikelijke waarborgsom worden verhoogd met EUR 500, - per persoon en tot aan het totale aantal personen dat is toegestaan in het vakantiehuis, ongeacht hoeveel mensen er feitelijk in het huis verblijven. Als het vakantiehuis wordt gehuurd tijdens Kerstmis / Nieuwjaar kan de waarborgsom worden verhoogd met EUR 100, - per persoon. Een jeugdgroep bestaat uit ten minste 6 personen, waarvan de leeftijd voornamelijk onder de 21 jaar is. Het voldoen van een bedrag voor de eindschoonmaak kan bij deze boekingen verplicht gesteld worden. Een bijbetaling voor gebruik van vuilniszakken is in België niet ongebruikelijk.

11. Variabele verbruikskosten en verwarming

De verwarmingskosten worden, voor zover deze niet zijn inbegrepen in de huurprijs, vóór vertrek uit het vakantiehuis afgerekend bij de huiseigenaar of diens contactpersoon.
Het verwarmingsverbruik (de instellingen zoals tijd en dagen voor aanslaan, de verwarmingstemperatuur etc.) wordt door verschillende thermostaten geregeld. In het algemeen kunt u er vanuit gaan dat het vakantiehuis tussen november en april wordt verwarmd. Buiten deze periode staat de verwarming doorgaans uitgeschakeld. Ook wanneer de verwarmingskosten bij de huurprijs zijn inbegrepen, is de verwarming ingesteld zoals in bovengenoemde perioden.

12. Schoonmaak en verplichte eindschoonmaak

Let op: voor huizen waar een (*) bij staat geldt een verplicht te betalen eindschoonmaak die ter plaatse voldaan moet worden. De kosten voor deze eindschoonmaak (prijs in EUR/lokale valuta) staan bij de huisbeschrijving. Bij huizen met 2 prijslijnen vindt u in de bovenste lijn de prijs voor de eerste week inclusief eindschoonmaak en in de tweede lijn de prijs voor de extra week. De kosten voor deze eindschoonmaak betaalt u vooraf bij de huurprijs aan Dansommer.
Bij een verblijfsduur van meer dan 2 weken kan een verhoogde borgsom worden gevraagd. Tevens kan een periodieke tussenschoonmaak verplicht worden gesteld, bijvoorbeeld eens per week.

Laat u het vakantiehuis alstublieft in nette staat achter. De huiseigenaar heeft het vakantiehuis voor uw komst opgeruimd en gereinigd en zo dient u het ook weer terug te geven. Dit betreft met name het schoonmaken van de koelkast, vriezer, fornuis, oven, barbecue en de sanitaire voorzieningen. Vanzelfsprekend dient het vakantiehuis schoon voor de volgende gasten te worden achtergelaten. U dient het vakantiehuis op de vertrekdag voor 10:00 uur te vertalen. Ook als de eindschoonmaak inbegrepen of verplicht is, dient u de vaatwasser uit te ruimen, de vaat weg te werken, de koelkast leeg te halen en het vakantiehuis binnen en buiten opgeruimd achter te laten.  U bent te allen tijde verplicht de meubels op de oorspronkelijk plaats terug te plaatsen, de keuken op te ruimen (vaat wegwerken, koelkast en vaat leegruimen) en het afval weg te brengen. Mocht het vakantiehuis na vertrek niet op bovengenoemde wijze zijn achter gelaten, dan kan de huiseigenaar de kosten voor de eindschoonmaak in rekening brengen. Houdt u er rekening mee dat schoonmaakmiddelen en -doekjes niet standaard aanwezig zijn in het vakantiehuis.

13. Huisdieren

In enkele vakantiehuizen zijn huisdieren niet toegestaan. Een symbool bij de huisbeschrijving geeft aan of dit het geval is. Dansommer kan echter niet garanderen dat een vakantiehuis altijd volledig huisdiervrij is gebleven. Wij vragen u nadrukkelijk het huisdierverbod te respecteren. Mocht desondanks toch een huisdier zijn gesignaleerd, dan dient deze per direct het vakantiehuis te verlaten.
Wanneer bij een vakantiehuis het huisdiersymbool staat aangegeven dan zijn huisdieren uiteraard toegestaan. Geeft u bij de boeking aan dat u een huisdier meeneemt en denkt u aan eventuele noodzakelijke vaccinaties. (voor meer informatie kunt u terecht bij uw dierenarts).
Gaat u ervan uit dat het in eerste instantie alleen is toegestaan om maximaal twee huisdieren mee te nemen. In Zuid-Europa is het echter vaak toegestaan om maar één huisdier mee te nemen, tenzij anders vermeld. Het meenemen van meer huisdieren gaat te allen tijde in overleg met Dansommer.

13.1 Vakantie met uw eigen paard:

Dansommer is niet verantwoordelijk voor eventuele schade tijdens het transport van en naar het vakantiehuis, noch voor eventuele schade aan het vakantiehuis, de inventaris of andere gebouwen. Wij raden u aan om voor vertrek een aansprakelijkheid- en inboedelverzekering af te sluiten.

14. Rookvrije vakantiehuizen

Sommige huiseigenaren willen niet dat er in het vakantiehuis wordt gerookt. Deze vakantiehuizen worden in de brochure als niet-rokerhuis aangegeven. Het kan ook zijn dat de huiseigenaar u in het vakantiehuis hierop attent maakt. Dansommer kan niet altijd garanderen dat een vakantiehuis volledig rookvrij blijft. Wij vragen onze gasten vriendelijk het rookverbod te respecteren.

15. Brochure-informatie

Deze informatie omvat voor zowel catalogus als internet de basis voor uw boekingen betreffende onze geldende verhuurregels.

16. Insecten/Muizen/Allergie

Houdt u er rekening mee dat, ondanks een eventueel huisdierverbod, allergieoorzaken (zoals bijv. huisstofmijt) in vakantiehuizen niet altijd kunnen worden voorkomen. In vakantiehuizen die in de vrije natuur zijn gelegen kunnen insecten voorkomen. Dit geldt ook voor zilvervissen, mieren, wespen, wandluizen, pissebedden en marters. Spinnenwebben kunnen ondanks een grondige reiniging binnen een korte tijd ontstaan. Dansommer kan daar niet aansprakelijk voor worden gesteld. Muizen kunnen niet altijd worden voorkomen. Bij grote problemen kunt u zich wenden tot de huiseigenaar, de contactpersoon ter plaatse of het servicebureau, zodat eventueel hulp kan worden geboden.
Allergieën in het algemeen: Dansommer is niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor het ontstaan van een allergische reactie bij de huurder in een vakantiehuis.

17. Bouwactiviteiten/Geluidsoverlast

Dansommer kan eventuele bouwactiviteiten in de omgeving van de vakantiehuizen niet constant controleren. Er kan daarom geluidsoverlast voorkomen van nieuwbouw of renoveringswerkzaamheden in de buurt het vakantiehuis. Houdt u er rekening mee dat in een vakantiegebied ook plaatselijke inwoners permanent leven. Ook kan een nabijgelegen luchthaven voor geluidoverlast zorgen.

18. Problemen/Klachten

Indien u bij aankomst in het vakantiehuis schades of gebreken constateert, dient u dit binnen 72 uur aan de huiseigenaar of diens contactpersoon te melden. Klachten met betrekking tot de schoonmaak dienen direct na aankomst kenbaar gemaakt te worden. Klachten met betrekking tot de schoonmaak dienen direct na aankomst kenbaar gemaakt te worden. De klacht kan niet per e-mail ingediend worden, maar moet telefonisch ofwel persoonlijk bij de huiseigenaar (of diens contactpersoon) gemeld worden. Indien uw klacht niet binnen een redelijke termijn passend kan worden opgelost, dan dient u het plaatselijke servicekantoor of de Dansommer hotline (+45 9797 5757) op de hoogte te stellen en om hulp te vragen. Een eventuele restitutie op de huurprijs kan alleen worden verleend indien Dansommer tijdig op de hoogte is gebracht van de klacht en deze niet of niet binnen een redelijk termijn is opgelost. Wanneer een oplossing alleen tegen hoge kosten mogelijk is, dan kan Dansommer besluiten u een passend alternatief vakantiehuis aan te bieden. De huurder is verplicht om de naam van de Dansommer medewerker te noteren. De huurder zal er toe bijdragen te vermijden dat eventuele schaden, gebreken, gevolgschade of defecten verslechteren en probeert ook om de financiële gevolgen voor zowel Dansommer als de huiseigenaar te beperken. De huurder moet Dansommer de gelegenheid geven de klacht binnen een redelijke termijn op te lossen en/of de schade te herstellen. Een vroegtijdig vertrek zonder Dansommer daarvan op de hoogte te hebben gebracht, is voor eigen rekening en risico voor de huurder. De huurder loopt het risico dat de huurovereenkomst niet wordt beëindigd en heeft daarom geen recht op enige restitutie. Dit ligt ten grondslag aan het feit dat de huurder het Dansommer op deze manier onmogelijk heeft gemaakt om hulp aan te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van een schadevergoeding of overplaatsing naar een alternatief vakantiehuis. Als de klacht ter plaatse niet naar tevredenheid wordt opgelost, dient u uiterlijk binnen 14 dagen na het einde van de huurperiode een schriftelijk en gemotiveerd schrijven in te dienen, onder vermelding van uw boekingsnummer, bij: Dansommer, Postbus 1379, 5004 BJ TILBURG. U kunt ook een email sturen naar service@Dansommer.nl. Dansommer accepteert geen klachten op basis van het feit dat huurder meent dat andere huurders een beter vakantiehuis zouden hebben gekregen dan in de catalogus of website staat beschreven. Dansommer zal zich te allen tijde inspannen aan speciale wensen van huurder tegemoet te komen, zoals bijvoorbeeld de locatie van het huis, maar Dansommer geeft hierover geen garanties. Een eventuele restitutie geldt alleen voor directe financiële schade. Voor indirecte financiële schade (gevolg schade) of immateriële schade, kan zowel Dansommer als de huiseigenaar niet verantwoordelijk worden gesteld.

19. Tips en verdere informatie

Leest u meer over ieder land op onze website www.NOVASOL.nl

19.1 Toeristenbelasting

In veel gemeenten wordt een toeristenbelasting geheven, welke bij de huiseigenaar ter plaatse moet worden betaald. Het bedrag varieert per regio. Ten behoeve van registratie dient u in sommige gevallen uw paspoort of identiteitsbewijs te tonen aan de huiseigenaar of bij het servicebureau.

19.2 Stroom/Water

In zeer hete zomers of zeer droge perioden kunnen er problemen met de water- en elektriciteitsvoorziening optreden. Hier heeft Dansommer geen invloed op. Neemt u in deze gevallen contact op met de huiseigenaar. In sommige gebieden kan het water, door de bodem op die plaats, een onschuldige bruine kleur hebben.

19.3 Verzekering/autopapieren

Vergeet niet om uw autopapieren en rijbewijs altijd mee te nemen op reis.

19.4 Boot/Vissen

Visvergunningen zijn verkrijgbaar in lokale toeristenbureaus. Wanneer een vakantiehuis van een boot is voorzien, kan deze in de periode mei tot september (tevens afhankelijk van locale weersomstandigheden) worden gebruikt. Houdt u er rekening mee dat de nodige reddingsvesten niet bij de standaard uitrusting horen en dat het gebruik van de boot op geheel eigen verantwoordelijkheid is.

19.5 Centrale verwarming

Centrale verwarming betekent dat het gebouw van een eigen verwarmingselement is voorzien en brandstof zoals hout of kolen verbruikt.
Bij open ramen en buitendeuren dient de verwarming te zijn uitgeschakeld.

19.6 Speeltoestellen

Onder speeltoestellen verstaan wij een schommel, zandbak, wip, speelhuis, glijbaan of een combinatie hiervan. Gebruik van de speeltoestellen is op eigen risico.

19.7 Barbecue

Bij veel vakantiehuizen is een barbecue beschikbaar. In sommige gevallen kan deze pas na reiniging gebruikt worden, vooral wanneer de barbecue lange tijd ongebruikt is gebleven. Wij vragen u vriendelijk de barbecue na gebruik goed schoon te maken, ook al trof u deze niet schoon aan.

19.8 Sauna

Opgieten in de sauna is niet toegestaan, aangezien dit tot wezenlijke schade en stroomuitval kan leiden.

19.9 Zonnebank/hemel

Een zonnebank of zonnehemel mag niet worden gebruikt door personen onder de 18 jaar. Een zonnehemel is doorgaans geplaatst boven één van de aanwezige bedden.

19.10 GPS-coördinaten

De GPS-coördinaten in de routebeschrijving leiden niet altijd exact naar het vakantiehuis en fouten en omissie hieromtrent zijn niet uitgesloten. De coördinaten kunnen tevens van een dichtstbijzijnde weg of kruispunt zijn. Als de sleuteloverdracht niet plaatsvindt bij het vakantiehuis, dan leiden de GPS coördinaten tot het adres van de sleutelbeheerder. Wij raden u dan ook aan om van te voren te onderzoeken of de verstrekte coördinaten overeenkomen met het adres van het vakantiehuis.